VJERSKI ŽIVOT ŽUPE MARTINSKA VES – ŽUPNI BLAGDANI

Središnji blagdan župe Martinska Ves blagdan je njenog zaštitnika (patrona) svetoga Martina, 11. studenog. Taj blagdan ujedno je i dan općine Martinska Ves, pa svečanost ima dvostruku važnost. Već tradicionalno, župnici iz svih župa sisačkog dekanata koncelebriraju na svečanoj svetoj misi na kojoj su, od uspostavljanja samostalne hrvatske države 1991. god., prisutni i predstavnici svjetovnih vlasti – Općine i Županije sisačko-moslavačke.

Župljani štuju svetog Martina pa ih je svake godine na njegov blagdan u crkvi prisutan veliki broj. Posvetilo crkve također predstavlja važan župni blagdan. Naime, današnja crkva sv. Martina izgrađena je 1731. god., a posvećena je u nedjelju iza spomendana sv. Margarete (u mjesecu srpnju) 1756. god. po rukama pomoćnog zagrebačkog biskupa Stjepana Putza.
192 Slavljenje i obilježavanje posvetila crkve zadnjih desetljaća varira, a zadnjih godina ustalilo se u prvoj nedjelji mjeseca srpnja, nakon blagdana sv. Ćirila i Metoda. Župno Pastoralno vijeće donijelo je odluku da se u tom vremenskom terminu ovaj blagdan ima slaviti i ubuduće. Narod rado slavi »Posvetile«, uz kojega se priprema i tradicionalno općenarodno veselje i zabava.

U mjesecu kolovozu posavski narod rado slavi i blagdan Preobraženja Gospodnjeg, uz kojega se također priređuje narodna zabava. Iza blagdana sv. Martina i Posvetila crkve, za župu je vrlo važan blagdan Klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu, u narodu zvano »Klečajne«.
Do 2000. godine ono se desetljećima slavilo 29. prosinca, a od tada njegov je termin premješten na blagdan sv. Klare 11. kolovoza, radi duhovne priprave bistričkih hodočasnika kojih je u župi u velikom broju. Na taj dan u župu dolazi većina svećenika iz sisačkog dekanata, ispovijedajući narod i koncelebrirajući na svečanoj podnevnoj sv. misi. Nakon mise organizira se popodnevno klanjanje po selima i razmatranje pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Na blagdan Presvetog Trojstva posebno je svečano u Setušu jer je tamošnja kapela iz 1973. god. posvećena Presvetom Trojstvu. Tamo se na taj blagdan svake godine okupi oko stotinjak vjernika iz bliže okolice.

Blagdan sv. Roka sredinom mjeseca kolovoza središnji je je blagdan za Desno Željezno već više od stotinu godina. Naime, tamošnja kapela izgrađena je 1903. godine i posvećena sv. Roku, a stoljetna tradicija i crkvena svečanost u nedjelju poslije svečevog spomendana, uz kojeg se organizira i narodna zabava, omiljena je i aktualna sve do danas. U najnovije vrijeme, zalaganjem župnika Ivice Berdika, u župi se 15. rujna časti blagdan Majke Božje Žalosne. Tada župljani organizirano dolaze na svetu misu u Lijevo Željezno gdje se nalazi kapelica posvećena Majci Božjoj Žalosnoj koja je kao i kapela sv. Roka u Desnom Željeznom izgrađena 1903. god. na inicijativu zagrebačkog nadbiskupa Jurja Posilovića.

Osim zapovijedanih i župnih blagdana, Posavci rado štuju mnoge svece, a osobito one koji su povezani s prirodom i poljoprivredom. Osobito se štuju sv. Josip, sv. Juraj, sv. Antun, sv. Vid,
sv. Ilija, sv. Katarina, sv. Barbara, sv. Lucija, sv. Nikola i dr. Nekada je na spomendane tih svetaca u crkvu dolazilo mnogo naroda, a mnogi su odlazili i hodočastili na proštenja u susjedne župe (primjerice, na blagdan sv. Vida odlazili su na hodočašće u Žažinu i na Sušu, na blagdan sv. Nikole u Lijevi Dubrovčak itd.).

 


Izvor: Dr.sc. Domagoj Sremić