Plesni koraci zdravlja: Upoznajte nevjerojatne mažoretkinje iz Martinske Vesi

FOTO GALERIJA: 
Redovita tjelesna aktivnost i vježbanje mogu poboljšati fizičko i mentalno zdravlje te imati pozitivan utjecaj na kasniji život

Budući da redovita tjelesna aktivnost i vježbanje igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja, mažoretkinje koje se bave tjelesnom aktivnošću mogu imati bolje zdravlje od djece i mladih koji provode većinu svog vremena pored ekrana računala s vrlo malo tjelesne aktivnosti.
Tijekom treninga, mažoretkinje rade na različitim vještinama, poput koreografije, držanja tijela, ravnoteže, fleksibilnosti, koordinacije i snage. Redovitim vježbanjem, mažoretkinje mogu poboljšati svoje tjelesne sposobnosti i savladati nove vještine.
Osim što poboljšava tjelesno zdravlje, tjelesna aktivnost i vježbanje mogu poboljšati i mentalno zdravlje djevojčica i djevojaka. Uz to mogu razvijati samopouzdanje, samodisciplinu i ustrajnost, što su važne karakteristike za uspjeh u životu. Tjelesna aktivnost također može pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju raspoloženja i samopouzdanja.
Vježbe i trening koji se sastoje od ponavljanja istih pokreta pomažu u automatizaciji motoričkih procesa, čime se olakšava daljnje učenje.
S obzirom na to da većina djece provodi vrijeme ispred ekrana kompjutera s vrlo malo tjelesnih aktivnosti, tjelesna aktivnost i vježbanje su još važniji za mlade djevojke i djevojčice.
Redovita tjelesna aktivnost i vježbanje mogu pomoći u prevenciji pretilosti, srčanih bolesti, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema. Tjelesna aktivnost također može pomoći u razvoju socijalnih vještina i društvenom životu. Tijekom treninga i natjecanja, mažoretkinje se druže i upoznavaju nove ljude, što im pomaže u razvijanju socijalnih vještina, timskom radu i samopouzdanju.
Kada je riječ o utjecaju tjelesne aktivnosti i vježbi na kasniji život mladih mažoretkinja, istraživanja su pokazala da redovita tjelesna aktivnost u mladosti može smanjiti rizik od različitih bolesti u kasnijem životu.

Mažoretkinje iz Martinske Vesi inspiriraju zdravim načinom života

Tjelesno zdravlje

Kao što smo već spomenuli, redovita tjelesna aktivnost koju podrazumijeva bavljenje mažoret plesom može pomoći u održavanju dobrog zdravlja, prevenciji pretilosti, srčanih bolesti, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.

Mentalno zdravlje

Bavljenje mažoretkinjama može pomoći u smanjenju stresa, tjeskobe i depresije, jer tjelesna aktivnost oslobađa endorfine koji imaju pozitivan utjecaj na raspoloženje.

Motoričke sposobnosti

Kroz vježbe i plesne pokrete koje se izvode u mažoret programima, mlade mažoretkinje djevojčice razvijaju motoričke sposobnosti i koordinaciju.

Samopouzdanje

Bavljenje mažoret plesom može pomoći u razvijanju samopouzdanja, jer učenje novih vještina i nastupanje pred publikom može pomoći u poboljšanju samopouzdanja i samopoštovanja.

Društveni život

Bavljenje mažoret plesom koristi razvijanju socijalnih vještina, što može biti posebno korisno za mlade djevojčice koje su još uvijek u fazi razvijanja svojih socijalnih vještina.

Kreativnost

Mažoret programi često uključuju elemente koreografije i kreativnosti, što može pomoći u razvijanju kreativnih sposobnosti i mašte.

Disciplina

Bavljenje mažoretkinjama zahtijeva disciplinu i predanost, što može biti korisno u razvijanju radnih navika i discipline u drugim područjima života.

 

 

             
Foto: G. Jurić