KUD “TIŠINČANI”: Čuvari baštine

KUD “TIŠINČANI” je kulturno-umjetničko društvo s dugom i bogatom tradicijom. Njegovi korijeni sežu u davnu 1985. godinu kada je osnovano pod nazivom KUD “MATO BORIĆ”.

Unatoč postignućima, društvo je nakon nekog vremena dva puta prestalo s radom, ali je 2017. godine ponovno obnovljeno pod imenom KUD “TIŠINČANI”. Od tog trenutka, KUD “TIŠINČANI” je aktivno djelovao kako unutar, tako i izvan domovine. Jedan od takvih nastupa se održao u Velikoj Kladuši. Od samog osnivanja, KUD “TIŠINČANI” je ostvarivao impresivne rezultate na raznim smotrama sa zapaženim uspjehom.
Društvo se dijeli na dvije sekcije: radioničku te sekciju za pjesmu i ples, a obje sekcije posvećene su njegovanju izvorne baštine gornje Posavine. Kroz radionice i probe, članovi KUD-a održavaju tradicionalne plesove, pjesme i običaje koji su karakteristični za naš kraj.
Uz veliku predanost i zalaganje članova društva, KUD “TIŠINČANI” je ostvario još jedan značajan uspjeh. Na inicijativu svojih članova, 2022. godine su prvi put organizirali folklorne susrete u svom selu povodom obilježavanja crkvenog zaštitnika sela, Srca Isusova. Ovaj događaj je privukao mnoge posjetitelje i bio je prilika da se lokalno stanovništvo upozna s bogatstvom i ljepotom izvorne kulture.
Stručna voditeljica KUD-a “TIŠINČANI” je Ljubica Vugić, iskusna i stručna osoba koja s ljubavlju i posvećenošću radi na unaprjeđivanju kvalitete i raznolikosti programa društva. Zahvaljujući njezinom vodstvu i mentorstvu, članovi KUD-a kontinuirano razvijaju svoje vještine i umjetničke sposobnosti.

 

 


Autorska prava: Općina Martinska Ves