Sve o Tamburaškom orkestru Janko Stjepušin iz Martinske Vesi

Tamburaški orkestar Janko Stjepušin Martinska Ves

U srcu Posavine, gdje se žuborenje Save miješa s pjesmom ptica, leži selo Martinska Ves. Ondje, u tišini provincije, klijaju talenti i rađa se glazba. Tamburaški orkestar Janko Stjepušin, sastavljen od mladih entuzijasta, nosi ime slavnog majstora veličanstvene biografije i širi melodije diljem Lijepe naše.

Orkestar je poput mozaika. Sastavljen je od učenika, studenata te zaposlenih, ujedinjenih strašću prema tamburi. Njihov voditelj i dirigent, Ivan Kleković, neumorno ih vodi na putu glazbenog usavršavanja.
Njihova glazba nije samo zabava. To je priča o životu u provinciji, o radostima i tugama, o ljubavi i gubitku, o snovima i razočaranjima. To je simfonija sela, iskazana kroz zvuke tamburice. Rado surađuju s Kudom “Tišinčani” iz Tišine Erdetske i “FA Petrinjčica” iz Petrinje.
Uz svirku, oni su i aktivisti. Za vrijeme poplava u Slavoniji, bez oklijevanja su pritekli u pomoć, pokazujući da je humanost jedna od najljepših melodija.
Njihov trud urodio je plodom. Brojni nastupi, osvojena prva mjesta na festivalima i priznanja publike potvrđuju da su talent i predanost put do uspjeha.

 

 

Izdali su album “Valcerom do zlatnog prima”, snimili videozapise koncerata, dva spota i nastupili diljem Hrvatske i inozemstva. Njihov je doseg kulminirao nastupom na Festivalu Hrvatske tamburaške umjetničke glazbe u Osijeku.
Tamburaški orkestar Janko Stjepušin nije samo tamburaški orkestar. Oni su simbol nade i inspiracije u provinciji. Dok se zvuk tamburice razliježe po selima, oni dokazuju da talent i trud mogu rušiti granice i ostvarivati snove.
U tim mladim srcima gori plamen tradicije, a njihova glazba je most koji spaja prošlost s budućnošću. Oni su glas generacije koja obožava svirati domaću melodiju, melodiju sela koja se diže do simfonijskih razmjera.
U tom orkestru leži duša Hrvatske. Njihova glazba je pjesma o domovini, o ljepoti i borbi, o snazi i nadi. Tamburaški orkestar Janko Stjepušin je ime koje će se pamtiti, jer su oni oni koji su dali novu snagu staroj tradiciji.
Na koncertima su se pojavljivali tamburaši, pjevači i instrumentalisti, ukrašavajući melodije svojim virtuoznošću. Eminentni profesori i dirigenti poput Siniše Leopolda, Dražena Varge i Julija Njkoša svojim su znanjem i iskustvom obogatili orkestar, a Vera Svoboda, Valentina Badanjak – Pintarić, Filip Štengl, Tomislav Gec, Marko Majić, Luka Mustafić, Lorna Ovučina i Marijan Ričković samo su neki od imena koja su ostavila trag u orkestrskoj povijesti.
Prvi nastup, 1. lipnja 2012. godine, bio je u Plesmu, obilježen ne samo talentom mladih glazbenika, već su se pridružili Pavo Golubović i Sead Škokan, legendi hrvatske tamburaške scene.
Najveći obol dali su ipak roditelji tamburaša posebno u počecima rada i djelovanja.
Financijsku podršku imali smo od Općine Martinska Ves, Sisačko-Moslavačke županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Kulturno umjetničke zajednice u kulturi Sisačko-Moslavačke županije, Sisačke biskupije i mnogih drugih donatora.
Posebna zahvala u nesebičnoj pomoći pripada: Marku Klaku, Verici Pleša, mons. dr. Vladi Košiću, Darku Lipovcu, Neli Kušanić, Ružici Čakširan,  Valentini i Marinku Ščrbak iz Trebarjeva i naravno načelnicima Općine Martinska Ves.

 

Janko Stjepušin

Janko Stjepušin, tvorničar glazbala, učitelj plesa, vlasnik tiskare i nakladnik. Rođen 1861. u Petirnji, živio i radio u Petrinji i Sisku te pred kraj života u Zagrebu gdje je i umro 1946.
Od 1889. u Sisku vodi trgovačku radnju i bavi se izradom glazbala prvenstveno tamburice. Radio je na promicanju kulturnog života Siska i okolice, osnovao tamburaško društvo u Prelošćici 1893. a kao učitelj plesa u plesnim vještinama podučavao mlade iz Siska, Petrinje, Gline, Kostajnice  i drugih mjesta od 1890. do 1925. Uz radionicu glazbala 1900. utemeljio tiskaru u kojoj je u vlastitoj nakladi izdavao prvi hrvatski tamburaški zbornik “Tamburicu”. Na njegov poticaj u Zagrebu je 18. kolovoza 1907. održan prvi hrvatski tamburaški sastanak. Svoje obrazovanje kao učitelj plesa stekao je na Visokoj školi plesne umjetnosti u Berlinu 1890.
Kao glavnom i odgovornom uredniku “Tamburice” posebnu pomoć mu je pružio Milutin pl. Farkaš koji je usput i tvorac sistema gradnje tamburice po kojem su i nazvane tambure farkašice koje su u to vrijeme proizvodili svi graditelji tambura. Često kao dodatak “Tamburice” izlazi više značajnih glazbenih priloga kao npr. Uputa u bugariju 1909., Blalalajka i tambura 1909., O dirigiranju za tamburaše itd.
U tiskari Janka Stjepušina povremeno se izdaju radovi znanih muzičkih djelantika, tiskaju se skladbe i ostala muzička djela a kao vrsni poznavalac tambure, sastavio je i izdao u vlastitoj nakladi  “Tamburašku školu” 1903. koja je doživjela više izdanja a prevedena je i na Njemački jezik.

Značajna priznanja za populariziranje plesne umjetnosti Janko Stjepušin dobio je u Amsterdamu, Rimu, Aleksandriji, Bukuraštu, Pragu, Londonu i drugdje.
Zaključak: Janko Stjepušin bio je izuzetna osoba drštvenog života u Hrvatskoj krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Uz dosad navedeno među prvima je koji rade na utemeljenju biciklističkog durštva u Sisku 1893., bavi se svakovrsnom trgovinom ponajviše sjemena cvijeća, voća i povrća što je nabavljao iz Francuske i Njemačke te još puno toga.
Nema sumnje da je Janko Stjepušin kao jedan od najpoznatijih tvorničara tambura, jedan od najboljih učitelja plesa i promicatelja hrvatske glazbene umjetnosti zaslužio mnogo više u hrvatskoj glazbenoj literaturi nego što mu se danas pridaje.
Tamburaški orekestar Janko Stjepušin Martinska Ves noseći ime ovog slavnog čovjeka pokušava na svoj način čuvati i podsjećati na njegovo ime i djelo.

ČLANOVI

POPIS PRVIH ČLANOVA TAMBURAŠKOG ORKESTRA O. Š. „BRAĆA RADIĆ“ IZ MARTINSKE VESI DESNE 2011. 2012.

PRIM – I ……….. Repač Antonio …………… 6. razred
Repač Domagoj ……….. 3. razred

PRIM – II ……… Pleša Ivan ……………… 5. razred

BRAČ – I ………. Mlađenović Marko …… 6. razred
Lovrečić Matej ……….. 4. razred
Škrinjar Robert ………. 4. razred

BRAČ – II ……… Mlađenović Jakov ……. 8. razred
Fazekaš Martin ……….. 5. razred
Repač Ivan ……………. 4. razred
Šterc Filip ……………… 1. razred srednja

E – BRAČ – I ….. Mlađenović Petar ……….. 6. razred
E – BRAČ – II … Škrinjar Tomislav …….. 1. razred srednja
ČELO – I ……… Mlađenović Luka ……… 8. razred
ČELO – II …….. Ščrbak Matej …………… 8. razred
BUGARIJA …… Pavičić Stjepan …………. 6. razred
BAS …………… Žarinčić Stjepan ………… 8. razred

Pomladak …….. Karlo i Dorijan Vuga, Darijo Pokas, Ivan Marjanić, Matija Brlečić, Leon Česnik i Bruno Derenčević iz Suše
Martinska Ves, 16.svibanj 2012.
VODITELJ …… IVAN KLEKOVIĆ, dipl.inž.met.

 

 

Životopis Ivana Klekovića

Ivan Kleković rođen je 23. lipnja 1949. godine u Strušcu. Srednju tehničku školu završio je u Zagrebu, a Tehnološki fakultet u Sisku 1975. godine.
Život je posvetio glazbi, s naglaskom na tamburašku umjetnost. Svirajući bas u KUD-u “Ivan Goran Kovačić” iz Siska, a kasnije i s drugim društvima, proputovao je svijet. Svoje je glazbeno znanje stekao zahvaljujući prvom učitelju Dragi Primažiću. Kao basist, sudjelovao je u osnivanju brojnih tamburaških sastava i bio uključen u mnoge projekte.
Njegova je suradnja bila značajna u projektu “Sto tamburaša” koji je u dva navrata pokrenula Zagrebačka Šokadija. U knjizi “Hrvatski tamburaški brevijar” koju je spomenuto društvo izdalo 2011. godine, istaknut je kao vrstan basista i pedagog. Sudjelovao je i u realizaciji postava muzeja tambure u Slavonskom Brodu.
Jedan je od utemeljitelja Međunarodnog europskog omladinskog orkestra sa sjedištem u Banja Luci, koji okuplja mlade tamburaše iz više zemalja pod vodstvom vrhunskih dirigenata.
Stalnim pohađanjem tamburaških seminara produbljuje svoje znanje i vještine u sviranju te ih prenosi na mlađe naraštaje. U 45 godina neumornog rada s mladim tamburašima, posebno u Sisačko-moslavačkoj županiji, podigao je na stotine vrsnih svirača tambura.
Trenutno vodi tamburaški orkestar “Janko Stjepušin” u Martinskoj Vesi te tamburaše “FA Petrinjčica” iz Petrinje.
Kao voditelj i dirigent sudjelovao je na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku, gdje je osvojio dvije brončane i dvije srebrne plakete “Tambura Paje Kolarića” s tamburaškim orkestrom KUD-a “Martinčani” iz Martinske Vesi i s TO “Janko Stjepušin”.
Tamburaški orkestar “Janko Stjepušin” iz Martinske Vesi 2014. godine osvojio je prvu nagradu na Dječjem festivalu tambura u Požegi.
Za svoj rad u obučavanju mladih tamburaša dobio je nagradu za životno djelo od Općine Martinske Vesi.
Uz silnu ljubav prema glazbi, diplomirao je na Tehnološkom fakultetu u Sisku. Nakon nekoliko godina provedenih u sisačkoj željezari, svoje je organizatorske i suptilne vještine za lijepo iskoristio u komunalnoj djelatnosti grada Siska, posebno na sisačkom groblju. Ondje je od šume stvorio prekrasan perivoj koji je jedan od ljepših u Hrvatskoj. Briga za očuvanjem prostora i njegovo racionalno korištenje rezultirali su time da se i danas koristi ista lokacija za ukop gađana Siska.