Aktivnosti i druženja “Udruge Gornja Posovina Martinska Ves Desna”

Razgovarali smo s predsjednicom udruge Biserkom Matijević. Evo što kaže o udruzi.

Počeci osnivanja i novija povijest Udruge umirovljenika Gornja Posovina Martinska Ves DESNA

Prema dostupnim podacima, prvi utemeljitelj i vizionar tog vremena koji je zagovarao osnivanje udruge bio je ujedno i prvi predsjednik Udruge umirovljenika, gospodin Juraj Vičić. „Udruga je osnovana 1996. godine u općini Martinska Ves. Na čelu udruge tog vremena, uz gospodina Vičića, bili su Ivan Honđek kao zamjenik predsjednika i Duro Perhar kao tajnik.“

Sa sigurnošću se ne zna koliki je broj članova bio u to doba, ali je poznato da je ova udruga okupljala na druženja sugrađane starije životne dobi.
Od tada su se izmjenjivali predsjednici i članovi Predsjedništva koji su birani na 4-godišnje mandate. Cilj je ostao isti: kroz druženja i izlete oplemeniti život starijih osoba na području općine Martinska Ves.
Općina Martinska Ves financijski je podupirala rad udruge, kao i poduzetnici iz naše općine: Pilana Juračak, Ljekarna Pavlić i Pilana Darka Požgajca.
Donošenjem Statuta Udruge 2016. godine, u kojem su definirana sva prava i obveze svakog člana Udruge, a posebno Predsjedništva, započela je nova era ove organizacije.
Na izbornoj godišnjoj skupštini 2020. godine:
• Prema statutu izabrana su nova tijela Predsjedništva.
• Za predsjednicu sam izabrana ja, Biserka Matijević, zamjenik predsjednice Stjepan Mestrić, tajnik Ivan Horvat, blagajnik Ivan Matijević i dva člana Izvršnog odbora: Marica Kruhon i Marica Ivanković. Ostali članovi su Milka Krčelić i Ivan Radić.
• Nadzorni odbor su činila 3 člana: predsjednica Milka Kuraber te članovi Vesna Svilić i Ivan Ivanković.
Sada Udruga broji 143 člana od kojih većina aktivno sudjeluje u radu Udruge.
Udruga ima i novi naziv: Udruga umirovljenika Gornja Posovina Martinska Ves Desna.
Predsjedništvo Udruge sastaje se jednom mjesečno. Na tim sastancima zajednički odlučujemo i organiziramo druženja, izlete vjerskog i zabavnog sadržaja, te tako unapređujemo kvalitetu života naših starijih sumještana.
Prošle godine, 2023., organizirali smo, osim godišnje skupštine, 8 izleta:
Prvi izlet poslije skupštine bio je u lječilište Naftalan.
Zatim smo išli u Krapinske Toplice, pa opet u lječilište Naftalan.
U 7. mjesecu smo otišli u svetište na Trsatu, a zatim na kupanje u Medveju.
Otok Krk: U Njivice na cjelodnevno kupanje.
U 8. mjesecu posjetili smo svetište na Mariji Bistrici, a na povratku svratili u Stubičke Toplice gdje smo imali ručak i kupanje.
U 9. mjesecu smo posjetili svetište u Ludbregu i Varaždinske Toplice, gdje smo također imali kupanje.
Na dan općine Martinska Ves i proslave svetog Martina, zaštitnika župne crkve, Udruga je sudjelovala na natjecanju kuhanja gulaša – Gulašijada. Na taj način smo svojim sudjelovanjem izrazili zahvalnost općini i načelniku gospodinu Ivošu na financijskoj potpori kojom svake godine pomaže radu Udruge. Bez tih sredstava ne bismo mogli ostvari ostvariti naše zacrtane ciljeve. Osim tih sredstava, sami članovi financiraju svoje putovanja i izlete.
Mlađi članovi udruge sudjeluju u vjerskim događajima, poput čitanja i pjevanja u crkvenom zboru. Neki od njih plešu u KUD-u Tišinčani, tako da s ponosom možemo reći da smo jedna od najaktivnijih i najbrojnijih udruga na području općine Martinska Ves.
Redovna skupština Udruge umirovljenika Gornja Posovina Martinska Ves

Više od druženja – oaza podrške

Priča o ovoj udruzi podsjetnik je da život ne završava s odlaskom u mirovinu. Tek tada se otvaraju nova vrata za avanturu, druženje i aktivno sudjelovanje u zajednici.
Redovna skupština Udruge umirovljenika Gornja Posovina Desna Martinska Ves održana je 16.3.2024. u prostorijama hotela Pononija.
Sjednicu je početkom u 17 sati otvorila predsjednica Biserka Matijević koja je pozdravila sve prisutne i u ime udruge im poželjela dobrodošlicu.
DNEVNI RED:
Utvrđivanje broja prisutnih članova
Izvješće gosp. Horvata o radu udruge
Izvješće gosp. Matijević o financijama
Uvid u blagajničke knjige gospođe Milke Kuraber, predsjednice nadzornog odbora
Dodijelivanje Zahvalnice Milki Kuraber kao dugogodišnjem članu udruge i nesebičnoj suradnici
Razno
Potom je predsjednica izrazila zahvalnost načelniku općine u ime udruge.

 

Nakon završetka radnog dijela skupštine počelo je ugodno druženje uz glazbu i ples.