Obavijest biračima

Obavijest biračima

Sukladno odredbi članka 24. Zakona o registru birača svaki građanin ima pravo pregledati svoj upis u registar birača, tražiti njegovu dopunu ili ispravak tijekom cijele godine, a u vrijeme raspisanih izbora odnosno referenduma najkasnije 10 dana prije dana određenog za održavanje izbora odnosno referenduma.
Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor objavljena je u „Narodnim novinama”, br. 32/24. od 15. ožujka 2024. godine, a stupila je na snagu danom donošenja.
Izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u srijedu 17. travnja 2024. godine.
Izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu održat će se u utorak 16. travnja 2024. godine i u srijedu 17. travnja 2024. godine.
Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača, tražiti njihovu dopunu ili promjenu.
Birači mogu provjeriti svoj upis u registar birača u nadležnom upravnom tijelu županije prema mjestu svog prebivalište ili na poveznici Ministarstva pravosuđa i uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/
Zahtjevi za upis, dopunu ili promjenu podataka upisanih u registar birača podnose se nadležnom upravnom tijelu, a mogu se predati neposredno u pisanom obliku, poslati poštom ili usmeno izjaviti na zapisnik.
Zahtjev za upis ili promjenu podataka o nacionalnosti u registru birača može se predati putem sustava e-Građani u dijelu e-Birači unutar usluge e-Promjena nacionalnosti.

 

Cijeli dokument:
OBAVIJEST BIRAČIMA 2 Stranice