9. travnja 2023.: NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEG

Uskrsno razmatranje:
Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.
Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne ude. Uto dođe i Šimun Petar, koji je išao za njim, i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.
Tada uđe i onaj drugi učenik, koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma: da Isus treba ustati od mrtvih (Iv 20,1-9).
____________
Naše propovijedanje na Uskrs je od svih najteže. Zašto?
Propovijedamo istinu, koju ljudi najteže vjeruju i najteže prihvaćaju. Lakše je vjerovati u opstojnost Boga, nego u Isusovo i naše uskrsnuće. Kada na sahranama, gdje su sabrani najrazličitiji ljudi, spominjemo uskrsnuće mnogi se šutke pitaju: Kakvo uskrsnuće? Što će ostati od tog pokojnika nakon deset, stotinu godina? Kako može oživjeti što je umrlo i istrunulo? – Kada je Sv. Pavao govorio Atenjanima o Bogu, neki su ga poslušali, ali kada je prešao na uskrsnuće, na lijepi način su ga se riješili: O tome ćemo te slušati drugi put.
Naše će tijelo nakon uskrsnuća biti drugačije od sadašnjeg. Neće biti podvrgnuto tegobama gladi, žeđi i trpljenja, starenja i smrti. Isus nam u Evanđelju govori o zrnu, koje istina, umire u zemlji, ali iz njega niče novi život. A Pavao nam tumači, da će se ovo smrtno zaodjenuti u besmrtnost i to prolazno u neprolaznost. Naše će tijelo biti proslavljeno, kao što je bilo proslavljeno nakon uskrsnuća Kristovo tijelo.
I zato je naše propovijedanje za Uskrs od svih najradosnije. Najradosnije zato, jer prelazi najžalosniju istinu života – istinu o smrti. Uskrs nam govori: Krist je uskrsnuo Njegovom moći i mi ćemo uskrsnuti; Krist živi, u Njemu ćemo i mi živjeti, vječno živjeti.
U Kristovu uskrsnuću dobiva smisao povijest svakoga od nas; dobiva smisao cijela ljudska povijest; dobivaju odgovor sva pitanja, koja nas muče i na koja sami nikada nećemo moći odgovoriti. Krist i naš veliki petak dopunjavaju se u uskrsnoj noći.
Okruženi smo tolikim ljudima koji govore, da ne mogu vjerovati u uskrsnuće. Možda su u našem najbližem srodstvu.
Neka iz našeg života vide, da nas vjera u uskrsnuće usrećuje. Da nas čini radosnima i prvenstveno, da nas čini dobrima. Neka vide, da nam tu radost ne može pomutiti nikakva gorčina i da nam tu dobrotu ne može oduzeti nikakva ljudska zloća.