Sastojci

ŽUTA SMJESA

10 žumanjaka
30 dag šećera
30 dag brašna
2 dl mlijeka
3 žlice arome vanilije

OSTALO
12 dl mlijeka
12 dl vode
10 bjelanjaka-snijeg
2 kore lisnatog tijesta

PRIPREMA

1.
Kore lisnatog tijesta stavite peći u pećnicu dok ne porumene. Ispikajte ih da se ne napuhnu. Ostavite da se hlade sa strane.

2.
Mikserom ili štapnim mikserom izmutite sastojke za žutu smjesu, tj. žumanjke, šećer, vanilin aromu, mlijeko i brašno u glatku masu.

3.
Onih 12 dl mijeka i 12 dl vode pristavite kuhati.

4.
Bjelanjke istucite mikrseom u čvrsti snijeg.

5.
Kad voda i mlijeko prokuhaju, dodajte u njih masu s žumanjcima i kuhajte minimalno 15 minuta na slaboj vatri, stalno miješajući

6.
Kad se krema skuhala, u nju kuhačom ili pjenjačom dobro umiješajte snijeg i ravnomjerno ga izmješajte s cijelom masom. Ovdje prenosim savjet: “niti slučajno jače umiješati, to se radi isključivo ručno, žicom, polako i strpljivo, ako treba i malo duže, ali nikako nervozno i snažno”… ako želite kremšnite u po starinskom, receptu.

U dubokoj posudi ili plehu (dimenzija 30x40x10 cm) stavite koru, pa masu kreme, pokrijte korom i odmah označite kocke. Posipajte šećerom u prahu i servirajte ohlađene.

OVE KREMŠNITE NISU GUSTE I SABIJENE, NISU TEŠKE I NISU PRESLATKE