Iako naša kuhinja obiluje divnim receptima, ovaj je postao dio naše obiteljske tradicije.
Schwarzwald torta (poznata i kao Schwarzwälder Kirschtorte na njemačkom) tradicionalna je njemačka torta koja se sastoji od nekoliko slojeva čokoladnog biskvita, s međuslojevima od šlaga i trešanja. Često se preljeva Kirschwasserom, što je vrsta rakije od trešanja. Torta se obično prekriva šlagom, čokoladnim strugotinama i cijelim trešnjama.
Vrijeme pripreme: 2h
Vrijeme kuhanja: 40min
Ukupno vrijeme: 2h 40min + hlađenje
Kompliciranost: 2 od 3
Cijena: 2 od 3
Sastojci
Biskvit
Namakanje
Nadjev od višanja
Krema od vrhnja
Dekoracija
Priprema
1. Pripremite biskvit
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg.
Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer te mutite dok smjesa ne postane svijetla i gusta.
Ručno pomiješajte žumanjke sa snijegom od bjelanjaka.
U posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo, gustinom i kakaom.
Smjesu prosijte u razmućena jaja. Pazljivo izmiješajte.
Na štednjaku otopite maslac te ga ulijte u biskvit pa dodajte i sok iz kompota. Sve dobro pomiješajte.
2 Pecite u pećnici
Na dno kalupa veličine 26 centimetara postavite papir za pečenje, a stijenke namastite.
Izlijte smjesu za biskvit u kalup, dobro je poravnajte i lupite dnom par puta o tvrdu podlogu.
Pecite biskvit u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 30 minuta.
3 Pripremite nadjev od višanja
Iscijedite pola limuna.
Malo tekućine iz kompota pomiješajte s gustinom i dobro izmiješajte tako da nema grudica.
U lonac na štednjaku ulijte preostalu tekućinu od kompota pa dodajte višnje, šećer, iscijeđeni limunov sok, cimet, izmiješani gustin i liker.
Sve zagrijavajte do vrenja uz miješanje i zatim kuhajte minutu do dvije da se smjesa zgusne.
4 Pripremite kremu od vrhnja
Osigurajte da je vrhnje za šlag hladno iz hladnjaka. U veću posudu ulijte vrhnje. Počnite miksati na srednjoj brzini.
Dok miksate, postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Kada vrhnje počne postajati gušće, postepeno dodavajte šlag fix.
Nastavite miksati dok ne dobijete čvrstu i kremastu teksturu.
5 Složite tortu
Maknite papir za pečenje ispod najdonjeg biskvita te ga postavite na pladanj.
Vruću smjesu podijelite na 2 jednaka dijela, te nanesite na donji i srednji biskvit pazeći da ne ide do rubova.
Na donji biskvit nanesite pola kreme od vrhnja i dobro zagladite.
Stavite drugi biskvit s višnjama pa i na njega stavite ostatak bijele kreme i dobro je zagladite.
Pokrijte sve gornjim biskvitom.
Stavite tortu na sat vremena u frižider.
6 Ukrasite tortu
Nakon sat vremena umutite slatko vrhnje i vanilin šećer do pola, a onda dodajte učvršćivač za šlag.
Čokoladnim strugotinama ukrasite tortu.
Rubove torte dekorirajte vrećicom za ukrašavanje i šlagom. Na svaki vrh stavite po jednu kandiranu trešnju.
7 Poslužite
Prije posluživanja, tortu ohladite u hladnjaku na minimalno 3 sata, a najbolje preko noći.
Foto: Frepick