VIŠE OD MILIJUN EURA IZ PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA ZA PROJEKTE IZ SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

Župan Ivan Celjak je sa suradnicima nazočio dodjeli ugovora Ministarstva poljoprivrede, koja je održana u sisačkom Domu obrtnika.
Ministrica Marija Vučković je u ovoj prigodi Iz mjere 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ – 4. NATJEČAJ za podizanje ekološkog nasada šljiva, ulaganje u zaštitu nasada i mehanizaciju dodijelila ugovor za iznos potpore od 15 000 € OPG-u Gordan Sarajlija iz Novske.
Kupnjom poljoprivrednog zemljišta i kupnjom 310 komada eko sadnica šljive (eko sadnice šljive će se posaditi na poljoprivrednom zemljištu gdje je trenutno ugar na 0,33 ha te na poljoprivredno zemljište koje se kupuje putem projekta) ovaj će OPG povećati proizvodni kapacitet kroz povećanje ukupnog standardnog ekonomskog rezultata.
Iz mjere 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice MMS – 16. NATJEČAJ za ulaganje u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice sa sušarom dodijeljen je iznos potpore od 997 491,54 € PO-PIM d.o.o.-u iz Siska.
Ova proizvođačka organizacija planira nabaviti skladišni kapacitet s stacionarnom sušarom i silosima. Predviđena je izgradnja postrojenja u Mahovu.
DODIJELJENO 17 UGOVORA O SUFINANCIRANJU ZAŠTITNIH SREDSTAVA ZA SPRJEČAVANJE ŠTETA OD DIVLJAČI U 2022. I 2023. NA PODRUČJU SISAČKO – MOSLAVAČKE ŽUPANIJE UKUPNE VRIJEDNOSTI 39 903,76 €
Dodjeli ugovora je nazočio i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Ivica Budor.
U 2022. godini raspisan je Natječaj za sufinanciranje zaštitnih sredstava za sprječavanje štete od divljači u 2022. i 2023. Ukupno planirana vrijednost Natječaja iznosi 1 061.782,46€. Intenzitet sufinanciranja iznosi do 90 % prihvatljivih troškova. Do sada je sufinancirano 37 korisnika iz Sisačko-moslavačke županije od kojih je 20 korisnika već primilo svoje ugovore putem pošte, a 17 korisnika je svoje ugovore dobilo osobno.
„Svaki puta kada ministrica dolazi na područje Sisačko-moslavačke županije, dolazi s darovima, u obliku ugovora kojima su osigurana sredstva za razvoj poljoprivrede u širem smislu, a tako je i danas. Osim sredstava za razvoj poljoprivrede, u proteklom su razdoblju, a siguran sam da će tako biti i dalje, osigurana sredstva i za infrastrukturu, ne tako usko vezana uz poljoprivredu, ali nama i te kako značajna. Tu su sredstva za izgradnju dječjih vrtića i društvenih domova koji su nama važni posebice u ruralnom području. Želim zahvaliti na radu i lovcima i našim poljoprivrednicima. Znamo koliko je poljoprivreda važna za Sisačko-moslavačku županiju. Znamo da nije jednostavno, da se vi borite protiv onog nepredvidivog, a to su vremenski uvjeti i nepogode i druge pošasti, koje haraju i našom županijom i cijelom našom domovinom. Želim vam da i dalje budete ustrajni i siguran sam da ćete se i dalje javljati na natječaje za potpore Ministarstva poljoprivrede,“ rekao je u ovoj prigodi župan Celjak.
Ministrica Vučković je zahvalila županu Celjaku i cijelom njegovom timu na vrlo intenzivnoj suradnji, bez koje ne bi bilo održavanja poljoprivredne proizvodnje na području koje je pretrpjelo teške udarce: „Zato sve ono što se događa u posljednje vrijeme, a jest napredak, kad govorimo o infrastrukturi, bilo komunalnoj, bilo društvenoj, bilo prometnoj, bilo obrazovnoj, sve ono što se događa u poljoprivredi, u području motiviranosti poljoprivrednika, ja, koja sam u ovom resoru već toliko godina, to i te kako mogu povezati sa svježinom, entuzijazmom i radišnošću, koje je uložio ovaj župan i njegov tim.“
RADNI SASTANAK O SUZBIJANJU SVINJSKE KUGE U RH
Župan Celjak je sa suradnicima nazočio i radnom sastanku ministrice s predstavnicima lokalne samouprave, koji je održan u istom prostoru, nakon dodjele ugovora. Tema sastanka je bila više nego aktualna: Mjere kontrole za suzbijanje svinjske kuge u Republici Hrvatskoj.