Prva nedjelja došašća

Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića, a ujedno je i početak crkvene godine.

U zapadnom kršćanstvu, došašće (latinski “adventus” – dolazak) počinje četiri nedjelje prije Božića, a završava 24. prosinca na Badnjak.
U Rimokatoličkoj Crkvi u došašću prevladava ljubičasta boja u liturgiji i čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije.
U došašću se izrađuje i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje došašća. U posljednje vrijeme ustalio se običaj paljenja adventskih svijeća i u središtima gradova.
Došašće je vrijeme iščekivanja, nade, budnosti i čežnje
U došašću prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja. Budnost je otvorenost očiju i srca, duboka svjesnost i unutarnje sabranje. Kršćani u došašću bdiju da prepoznaju Boga koji dolazi.
U prvome dijelu došašća, do 16. prosinca, vjernici se pripravljaju za slavni Kristov dolazak, dok se u drugom dijelu, od 17. do 24. prosinca, pobliže pripremaju za Kristov rođendan, za dan kada je Sin Božji postao čovjekom.
U došašću se svakog jutra slave zornice, u puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. One stoga predstavljaju svojevrsni oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna. Početak im seže još u srednji vijek.
Adventski vijenac
Adventski vijenac plete se od zimzelenih grančica tako da nema početka ni kraja, što označuje vječnost.
Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti.
Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno engleskom vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke.
Često je u njemu i grančica ružmarina, jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat.
Adventski vijenac čine dva temeljna simbola – krug i svijeće odnosno svjetlo. U vijenac se umeću četiri svijeće koje označuju četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak.
Prve adventske nedjelje pali se prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa.